Observasjon av virkning, bivirkninger og interaksjoner av legemidler v. 1.11

Hensikt og omfang

Regelmessig observasjon av pasient er en forutsetning for en forsvarlig behandling. Med observasjon i denne sammenheng menes både vurdering av pasientens tilstand før administrering, samt observasjon av virkning, bivirkninger og interaksjoner relatert til legemiddelbehandlingen, herunder også tilbakemeldinger på eventuell manglende effekt, for eksempel manglende effekt av smertestillende behandling.

Ansvar

         Helsepersonell som er tildelt oppgaver innen istandgjøring og utdeling av legemidler har ansvar for å observere virkning, bivirkning og interaksjoner av legemidler. Observasjoner av pasienten skal rapporteres til behandlingsansvarlig lege og dokumenteres i pasientjournalen.

         Helsepersonell har meldeplikt på bivirkninger ved mistanke om sammenheng mellom reaksjon og legemiddel. Se hvilke bivirkninger dette gjelder under fremgangsmåte.

Definisjoner

         Virkning er effekten pasienten har av legemiddelet.

Vi skiller mellom ulike typer virkning:

o   Kortidsvirkning er en virkning som kommer raskt etter inntak, for eksempel smertestillende effekt av analgetika.

o   Langtidsvirkning er en virkning som kommer en tid etter regelmessig inntak, for eksempel ved behandling av stoffskiftet. 

o   Lokal virkning inntreffer på det stedet legemidlet påføres. Øyedråper, kremer/salver og inhalasjoner er eksempler på lokalvirkende legemidler.

o   Systemisk virkning oppnås når virkestoffet fordeles i kroppen med blod som frakter det til virkestedet. Tabletter, kapsler og injeksjoner har som regel systemisk virkning.

 

         Bivirkninger er en skadelig og/eller utilsiktet reaksjon på et legemiddel.  Disse deles ofte inn etter forekomst: svært vanlige (≥1/10), vanlige (≥1/100 til <1/10), mindre vanlige (≥1/1000 til <1/100), sjeldne (≥1/10 000 til <1/1000), svært sjeldne (<1/10 000) og ukjent frekvens. De fleste bivirkninger er uønskede.

 

         Alvorlige bivirkninger er de som har medført død, livstruende sykdom, vedvarende betydelig nedsatt funksjonsevne eller funksjonskapasitet, sykehusinnleggelse eller forlenget sykehusopphold.

         Med interaksjoner menes det at virkningen av ett legemiddel påvirkes av et annet legemiddel. Endring i virkning kan være uønsket og det er derfor viktig å ha fullstendig oversikt over hvilke legemidler og evt naturmidler pasienten bruker. Interaksjoner kan føre til økt/lavere/endret effekt av legemiddel avhengig av hvilke legemidler som er involvert.

         Under CAVE registreres legemidler/hjelpestoffer pasienten ikke tåler, herunder allergi og hypersensitivitetsreaksjoner. Lege fører dette:

o   I pasientens kurve

o   Under «kritisk informasjon» i pasientens journal og innkomstnotat

o   I Kjernejournal

Fremgangsmåte observasjon

Observasjon av virkning

Observer:

  • Forventet virkning ut i fra legemidlets preparatomtale (SPC), herunder både forventet effekt og forventet tid før virkning, samt virketid
  • Manglende virkning, herunder både fravær av effekt og avvik fra forventet virketid

Observasjon av bivirkninger

Observer:

  • Reaksjoner utenom forventet virkning av legemidlet
  • Bivirkninger oppgitt i pakningsvedlegg e.l.
  • Allergiske reaksjoner
  • Andre reaksjoner som kvalme, diare, svimmelhet, utslett/kløe e.l.

Observasjon av interaksjon

Observer:

  • Høyere effekt av legemidlet enn forventet
  • Lavere effekt av legemidlet enn forventet, evt manglende effekt
  • Uventet effekt av legemidlet

Fremgangsmåte bivirkningsrapportering

Bivirkninger skal meldes ved mistanke om at bruk av ett/flere legemidler har gitt:

  • dødelige eller livstruende bivirkninger,
  • bivirkninger som har gitt varige alvorlige følger, eller
  • uventede eller nye bivirkninger (ikke omtalt i preparatomtalen)

 

Bivirkninger klassifiseres som alvorlige når hendelsen har:

  • Medført livstruende sykdom eller død
  • Medført sykehusopphold eller forlenget sykehusopphold
  • Gitt vedvarende betydelig nedsatt funksjonsevne/funksjonskapasitet

Det er også ønskelig at helsepersonell melder bivirkninger av legemidler merket med svart trekant, samt bivirkninger som har ført til sykehusinnleggelse.

Bivirkninger meldes ved mistanke. Det er tilstrekkelig at den som melder mener det kan være sammenheng med bruk av et eller flere legemidler. Det er ikke krav om at en slik sammenheng er bevist.

Meldeportal

Helsepersonell melder via en felles meldeportal for uønskede hendelser i helsetjenesten: www.melde.no. Dette gjelder både legemidler, vaksiner, uønskede hendelser med medisinsk utstyr og uønskede hendelser på blod, celler og vev, eller organer.

NB! Uønskede hendelser og pasientskader skal også meldes i EQS, se MELDEPORTAL HMR (Ikke tilgjengelig).

Medisinsk utstyr:

For melding av skader, uhell eller nesteuhell knyttet til medisinsk og elektromedisinsk utstyr se Medisinsk utstyr - Melding av skader, uhell eller svikt (Ikke tilgjengelig).

Relatert

Legemiddelhandtering - ansvar og leiing

MELDEPORTAL HMR (Ikke tilgjengelig)

Referanser

Rundskriv IS-7/2015 Legemiddelhåndteringsforskriften

Statens legemiddelverk

Norsk legemiddelhåndbok

Forskrift om system for rapportering av bivirkninger av legemidler (bivirkningsregisterforskriften)