Prosedyren skal sikre at Helse Møre og Romsdal har oversikt over de aktiviteter og tjenester som påvirker miljøet i stor grad. Det skal jevnlig gjennomføres en kartlegging som legger grunnlaget for utarbeidelse av mål og tiltak for å redusere miljøavtrykket i HMR. Figuren nedenfor viser noe av vårt ansvar i henhold til NS-ISO 14001:2015 Ledelsessystemer for miljø.
Prosedyren skal benyttes for å kartlegge og identifisere hvilke aktiviteter og tjenester som har en vesentlig betydning for det ytre miljø, og deretter prioritere hvilke av de områdene man har størst mulighet til å påvirke, for å redusere HMRs miljøavtrykk.
Miljøavtrykk: Den totale mengden av klimagassutslipp fra virksomheten
Vesentlig miljøaspekt: Et miljøaspekt som har eller kan ha en eller flere vesentlig(e) miljøpåvirkning(er).
Kartlegging og identifisering gjennomføres på klinikknivå. Ved særskilt behov kan kartlegging gjennomføres enkeltvis i avdeling/seksjon, men dette er frivillig og bør gjennomføres i tett dialog med andre enheter innefor klinkken. Kartleggingen skal legge grunnlaget for klinikkenes og foretakets videre prioritering av mål og tiltak. Klinikksjef og avdelingsledere i klinikkråd har ansvar for at prioriterte fokusområder kommuniseres og følges opp i linja i allerede etablerte strukturer. Måloppnåelse og tiltak vurderes jevnlig og dokumenteres minimum årlig i ledelsens gjennomgang. Miljøkontakter i klinikken har ansvar for å etterspørre og bidra til god oppfølging av de fokusområder som berører ytre miljø.
Rådgiver for miljøstyring i foretaket har ansvaret for å evaluere hva som skal defineres som Helse Møre og Romsdals vesentlige miljøaspekt, ut fra enhetenes kartlegging og klimaregnskap. Denne evalueringen danner grunnlaget for utarbeidelse av miljømål på foretaksnivå.
Tidsplan for kartlegging av miljøaspekt:
Gjennomføring av kartlegging ferdigstilles innen utgangen av år 2022, 2025 og 2028 og dokumenteres i ledelsens gjennomgang.
Med utgangspunkt i enhetens kjernevirksomhet vurderes de viktigste områdene som kan påvirke ytre miljø i positiv eller negativ forstand. Aktuelle områder som vurderes er:
Transport Avfall Kjemikalier Mat |
Sykehusinfeksjoner Legemidler Re-innleggelser eller re-operasjoner Pasientskader som forlenger liggetid Unødig bruk av ressurser/svinn |
Dersom klinikken har aktiviteter, produkter og tjenester som har vesentlig betydning for miljøet, men ikke er nevnt ovenfor må dette inkluderes i kartleggingen.
Identifisering og prioritering av fokusområder kan gjennomføres i samarbeid med foretaksansvarlig rådgiver for miljøstyring eller i egen regi med utgangspunkt i punktene nedenfor.
1. Kartlegge: Få oversikt over hvilke områder som påvirker miljøavtrykket
2. Prioritere: Definer hvilke områder det er størst mulighet til å påvirke for å redusere miljøavtrykket
3. Konkretisere: Definer hvilke områder som bør prioriteres og følges opp