Prosedyren skal sikre at informasjon om pasientens legemiddelbruk er riktig og fullstendig.
Legemiddelsamstemming handler om å i samarbeid med pasienten lage en nøyaktig og fullstendig liste over alle legemidlene pasienten faktisk bruker – Legemidler i bruk (LIB). LIB er grunnlaget for pasientens videre legemiddelbehandling. Alle pasienter skal legemiddelsamstemmes ved innleggelse (1), og det anbefales at legemiddelsamstemming også utføres ved polikliniske konsultasjoner og dagkirurgi som omfatter legemiddelbehandling og endring i LIB, se Legemiddelsamstemming - dagpasient.
Pasientens LIB ved innleggelse og ev. endringer under innleggelse ordineres i papirkurve (unntak kan forekomme i seksjoner med elektronisk kurve), se Dokumentet er ikke gyldig (Ikke tilgjengelig) og Dokumentet er ikke gyldig (Ikke tilgjengelig).
Når det gjelder pasienter om har tjenester fra kommunen er det viktig at kommunehelsetjenesten sin medisinliste fra innleggelsesrapporten blir brukt når en fyller ut kurven. Dette for å unngå risiko at medisiner som ble endret eller sepponert fra tidligere innleggelser blir videreført.
Seksjonsleder definerer hvem som skal utføre oppgavene i prosessen. Disse skal få nødvendig opplæring, se Kompetanse og opplæring - legemiddelhåndtering inkl. blodtransfusjoner. Det er opp til seksjonen selv å vurdere hvilket legemiddelsamstemmingsskjema som er hensiktsmessig å bruke, se under. I de aller fleste tilfeller vil dette være Legemiddelsamstemmingsskjema akuttinnlegging.
Behandlende lege har ansvar for legemiddelsamstemmingen.
Medhjelper som har ansvar for å utføre tildelte oppgaver i prosessen er fortrinnsvis sykepleier, vernepleier eller farmasøyt. Oppgaver kan være innhenting av skriftlig informasjon om pasientens legemiddellister fra aktuell instans samt intervjue pasient/pårørende der dette er relevant.
Legemiddelsamstemmingsprosessen starter umiddelbart ved mottak av pasient og avsluttes senest 24 timer etter innleggelse, eller før kirurgi.
Legemiddelsamstemmingsskjema (følgeskjema)
Følgeskjema er et arbeidsverktøy der man begynner øverst på skjema og signerer fortløpende for utført oppgave. Blå felt kan fylles ut av medhjelper eller lege. Oransje felt kan kun fylles ut av lege. Se relatert for følgeskjema og beskrivelse av bruk. Hver enkelt seksjon må selv definere hvem som skal utføre hvilke oppgaver i prosessen i forhold til lokal arbeidsflyt og hvilket følgeskjema som skal brukes. Følgeskjema skal skannes og legges under F5 i DocuLive ved utskrivelse.
Legemiddelsamstemmingsskjema akuttinnlegging
• Dette følgeskjema skal brukes ved mottak og utskrivelse av akuttinnlagt pasient.
Legemiddelsamstemmingsskjema elektiv innlegging og dagpasient
• Dette følgeskjema kan brukes i stedet for Legemiddelsamstemmingsskjema akuttinnlegging ved elektive innleggelser og utskrivelse av disse pasientene, dersom seksjonen mener det er hensiktsmessig for deres arbeidsflyt.
• Dette følgeskjema kan sendes med innkallingsbrevet. Pasient eller ev. pårørende fyller ut følgeskjema hjemme eller ved oppmøte.
• For pasienter der det vurderes at et fullstendig legemiddelintervju bør gjennomføres for å sikre rett og fullstendig informasjon om pasientens legemiddelbruk anbefales det å bruke Legemiddelsamstemmingsskjema akuttinnlegging.
Viktigste kilder til samstemming (se også liste under relatert)
· Kjernejournal – pasienter som håndterer legemidlene sine selv
· E-melding – pasienter som får hjelp fra kommunehelsetjenesten (KHT)
· Intervju – pasienter/pårørende som håndterer legemidlene sine helt eller delvis selv
Det anbefales å bruke minst to kilder til legemiddelsamstemming.
Bruk følgeskjema Legemiddelsamstemmingsskjema akuttinnlegging.
1. Kartlegg skriftlige kilder.
2. Skriv kurve og dokumenter kilder brukt. Spesifiser ev. vansker/behov for oppfølging av legemiddellisten.
3. Samstem skrevet kurve mot skriftlige kilder. Dokumenter hvilke kilder som er brukt.
Gjennomfør legemiddelintervju hos pasienter ev. pårørende. Intervju trenger ikke være relevant for eksempelvis pasienter som kommer fra sykehjem, har kognitiv svikt/delir, eller hvor man forsøker intervju, men må avbryte fordi de ikke har oversikt over legemidlene lenger.
Dokumenter ev. avvik/tvil/CAVE funnet ved samstemmingen.
4. Ta hensyn til ev. avvik/tvil/CAVE funnet ved samstemmingen. Oppdater kurven om nødvendig.
Godkjenn kurven (LIB) ved å signere på skjema.
Her kan følgeskjema Legemiddelsamstemmingsskjema elektiv innlegging og dagpasient brukes.
1. Send med legemiddelsamstemmingsskjema til pasienten med innkallingsbrevet eller lever ut ved innleggelse.
2. Pasienten eller pårørende fyller ut legemiddelsamstemmingsskjema, enten hjemme eller ved innleggelse.
3. Kartlegg skriftlige kilder.
4. Skriv kurve og dokumenter kilder brukt. Bruk utfylt skjema som en av kildene.
Referanser
1. FOR-2014-11-23-1455. Forskrift om legemiddelhåndtering § 5