Prosedyren skal bidra til at informasjon om pasientens legemiddelbruk er oppdatert og samstemt før intern overflytning. Med interne overflyttinger menes overflytting mellom to seksjoner i samme sykehus.
En oppdatert og samstemt legemidler i bruk (LIB) i papirkurve, relevante hjelpeark og legemiddelsamstemmingsskjema (følgeskjema) skal følge pasienten fra innleggelse til utskrivelse (1).
Ansvar
Seksjonsleder definerer hvem som skal utføre oppgavene i prosessen. Deltagere skal få nødvendig opplæring, se Kompetanse og opplæring - legemiddelhåndtering inkl. blodtransfusjoner.
Lege som sender fra seg pasienten har ansvar for legemiddelsamstemming før overflytting*. Oppgaver merket i oransje.
Sykepleier/vernepleier som sender fra seg pasienten har ansvar for at relevante kurver og skjema følger pasienten*. Oppgaver merket i blått.
Lege og sykepleier/vernepleier som mottar pasienten som er internt overflyttet har ansvar for å sjekke LIB i overflyttingsnotat opp mot siste dags papirkurve/journal (mangler og overføringsfeil). Dersom noe er uklart etterspørres legemiddelopplysninger fra overflyttende lege. Dersom legemiddelsamstemming ved innleggelse ikke er fullført ved overflyttende seksjon, må det fullføres ved mottak.
*Dersom legemiddelsamstemming av praktiske årsaker ikke lar seg gjennomføre før overflytting, må mottakende lege/sykepleier/vernepleier fullføre legemiddelsamstemmingen. Lege/sykepleier/vernepleier som sender fra seg pasienten må sikre at mottakende seksjon får denne informasjonen.
Legemiddelsamstemmingsskjema (følgeskjema) skal ikke benyttes, men følge pasienten fra innleggelse til utskrivelse.
1. Oppdater papirkurve. Systematisk gjennomgang av papirkurve og ev. elektronisk kurve. Før nye ordineringer. Seponer legemiddel som ikke skal videreføres (husk behovslegemidler) og ta stilling til hva som skal gjøres med legemiddel som er «nullet».
Dersom legemiddellisten er samstemt, husk å signer på legemiddelsamstemmingsskjema før oversendelse.
2. Utarbeid ny LIB i pasientens journal/overflytningsnotat**. Grunngi og dokumenter endringer som er gjort i legemiddelbehandlingen i epikrise/pasientorientering. Husk:
- legemiddel som er «nullet» med årsak
- legemiddel som er seponert med årsak
- legemiddel som er startet med årsak
- legemiddel med endret dosering med årsak
- behov for oppfølging/monitorering av videre legemiddelbehandling
**For seksjoner som har pasienter inneliggende i kortere perioder (dvs. mindre enn et døgn) er minimumskravet at alle endringer i pasientens LIB med årsak til endring dokumenteres i pasientens journal.
3. Oppdater Reseptformidleren. Skriv nødvendige e-resepter i forskrivningsmodulen og trekk tilbake e-resepter på legemiddel pasienten ikke trenger lenger (seponerte legemidler).
4. Sykepleier/vernepleier har ansvar for at papirkurve, relevante hjelpeskjema og følgeskjema skal følge pasienten.
1. FOR-2014-11-23-1455. Forskrift om legemiddelhåndtering § 5