Istandgjøring - injeksjoner og infusjoner v. 2.5

Hensikt og omfang
Tilberedning av legemidler skjer på en forsvarlig måte i egna lokaler. Kvaliteten på legemidlet skal opprettholdes og risikoen for at mennesker og miljø uønsket utsettes for virkestoff skal reduseres (1, 2). Ordinering i pasientens papirkurve eller elektronisk kurve danner grunnlaget for all tilberedning. Den som mottar muntlig ordinering bør være den som istandgjør og deler ut legemidlet.

Ansvar
Helsepersonell som har fått tildelt oppgaver innen istandgjøring av legemidler må forstå legens ordinering, kunne foreta bytte av byttbare legemiddel, gjøre utregninger, istandgjøre riktig legemiddel til riktig pasient og merke istandgjort legemiddel der det er påkrevd (2).

Seksjonsleder har ansvar for at det gjennomføres en risikovurdering i seksjoner som tilbereder legemidler, se Risikovurdering av legemiddeltilberedning .

Ordforklaringer

·         Istandgjøring er tilberedning eller annen klargjøring av legemiddel for utdeling til pasient (2).

·         Tilberedning er enkel tilvirkning av legemiddel som på grunn av kort holdbarhet må gjøres bruksferdig umiddelbart før bruk:

o   utføres i lokaler (medisinrom/legemiddellager) som er utformet og dimensjonert slik at risikoen for sammenblanding av produkter, krysskontaminasjon eller annen forurensing av produktene unngås.

o   kan bare gjøres dersom blandbarhet er oppgitt i legemiddelets preparatomtale (SPC) (1, 2). Blandekort utarbeidet av Nasjonalt kompetansenettverk for legemidler til barn kan benyttes.

·         Forlikelighet (både kjemisk og fysikalsk) mellom legemiddel og injeksjon- /infusjonsvæske:

o   oppnås når det ikke skjer en utfelling, nedbrytning eller omdanning av virkestoffet ved sammenblanding. Fargeforandring, gassdannelse eller partikler kan være et tegn på at legemidler og væsker ikke er forlikelige (3) Oslo universitetssykehus (OUS) e-håndboken. Dok-ID: 26943: Forlikelighet av infusjoner. Forlikelighetstabell.(3)

Fremgangsmåte

Riktig tilberedning forutsetter bruk av Hygieniske prinsipp og teknikker (Ikke tilgjengelig) og Dokumentet er ikke gyldig (Ikke tilgjengelig). Det skal gjennomføres en og en tilberedning slik at forveksling av legemiddel til samme pasient eller mellom ulike pasienter ikke forekommer. For holdbarhet (brukstid) for sterile og usterile legemiddel etter anbrudd, se Holdbarhet (brukstid) for sterile og usterile legemiddel etter anbrudd.

1

Unngå forstyrrelser og forurensing under istandgjøring. Det skal være færrest mulig mennesker i rommet. Avtaler med kollegaer kan lages på forhånd. Et « Vennligst ikke forstyrr» skilt på medisinrommets/legemiddellagerets dør kan benyttes.

2

Utfør håndhygiene før og etter, se Handhygiene.

3

Arbeidsflaten skal være ren og ryddig. Flater uten absorberende materiale desinfiseres med 70% overflatedesinfeksjonssprit (x 2 grunnet rask fordamping) før hver tilberedning, virketid minst 2 minutter, se Reinhald legemiddellager (medisinrom) og Kjemiske desinfeksjonsmidler til utstyr og flater.

4

Finn frem nødvendig utstyr slik at det er innenfor rekkevidde. Kontroller holdbarhetsdato og at emballasjen er hel på utstyret.

5

Ufør egenkontroll og dobbeltkontroll opp mot ordinering i kurve og legemiddelets preparatomtale (SPC) i Felleskatalogen, se Dokumentet er ikke gyldig (Ikke tilgjengelig). Er noe usikkert kontakt lege eller farmasøyt.

6

Ved behov for bytte, se Bytte mellom byttbare legemidler.

7

Kontroller legemiddelets holdbarhet, brukstid og at emballasjen er hel. Dersom brukstid ikke er angitt, se Holdbarhet (brukstid) for sterile og usterile legemiddel etter anbrudd. Ujevnheter i glassflaskers ytre flate og fuktighet mellom indre og ytre pose er som regel uten betydning (skyldes autoklavering som er en varmemetode for sterilisering med ytterposen på). Foreta visuell kontroll av legemiddelets utseende. Blanke væsker kontrolleres mot en mørk bakgrunn i godt lys. Se etter fargeendringer, gassdannelse og partikler.

8

Hender og armer skal ikke holdes rett over de deler av produktet som skal beskyttes. Koblingssteder (kanyler/overføringsadapter/sprøyter/propper) skal ikke berøres. Ved berøring skiftes det til nytt utstyr. Engangsutstyr skal ikke gjenbrukes. For å unngå kontaminering ved å berøre stempelhalsen ved justering av sprøyteopptrekk, kan en steril kompress brukes om nødvendig.

9

Gummipropper på hetteglass, usterile stusser på infusjonsposer, halsen på glassampuller og plastampuller desinfiseres med klorhexidinsprit 5 mg/ml som deretter virke i minimum 30 sekunder eller ApoWIPE med virketid på minimum 10 sekunder. Innstikksmembraner skal desinfiseres før hvert uttrekk av flerdosebeholdere. Ved tilsetning fra flere hetteglass/ampuller kan samme kompress benyttes dersom kompressen er tilstrekkelig fuktig. Sterile stusser på infusjonsposer (pakket i ytterpose) trenger ikke desinfiseres forutsatt at ytterposen/emballasjen er åpnet med aseptisk arbeidsteknikk.

 

10

Glassampulle- og plastampullehalser dekkes med steril kompress før de knekkes. Opptrekk gjøres umiddelbart etter åpning med 18G eller 21G kanyle (4). Ved opptrekk fra glassampulle benyttes filterstrå (fleksibelt plastrør på 4,5 eller 10 cm/5µm filter) som reduserer stikkskade risikoen eller 18G kanyle med 5µm filter for å minimere risikoen for opptrekk av glasspartikler. Bytte kanyle før injeksjon i pasient eller i en infusjonspose. Restinnhold kasseres.

11

Bruk fortrinnsvis 21G kanyle ved opptrekk fra hetteglass slik at gummiproppen skades minst mulig, samtidig som væskeflyten er akseptabel. Bruk ny opptrekkskanyle hver gang eller opptrekkskanyle med filter ved behov for flere opptrekk fra samme hetteglass (eks Minispike®) (4). Unntaket er opptrekk fra flere hetteglass/ampuller med samme virkestoff (og styrke) dersom stempelhalsen på sprøyten ikke berøres kan samme kanyle benyttes. Samme kanyle kan benyttes til opptrekk og innstikk i en infusjonspose forutsatt at det ikke benyttes kanyle med filter.

12

Ved overføring til infusjonsløsninger i pose stikk kanylen midt inn i tilsetningstussen for å unngå å punktere posen. Kanyler skal ikke stå i tilsetningsstussen ved flere tilsetninger.

13

Posen/flasken snus flere ganger etter hver tilsetting. Foreta ny visuell kontroll av legemiddelet. Infusjonsvæsker skal være klare, uten fargeforandring og fri for partikler. Unntaket er ernæringsløsninger som inneholder fettemulsjoner. Emballasjen er hel og fri for lekkasje.

 

14

Sett på steril lukkepropp etter opptrekk på sprøyter i påvente av injeksjon.

 

15

Infusjonssett kobles til posen/flasken umiddelbart før bruk. Ved tilberedning av antimikrobielle middel (antibiotika) fyll infusjonssettet med infusjonsvæske før tilsetning for å forebygge søl ved påkobling.

16

Bruk emballasjen eller for eksempel aluminiumsfolie over lysømfintlige legemidler etter tilberedning.

17

Vurder om kald infusjon- og injeksjonsvæske bør oppbevares en stund i romtemperatur før administrering for å unngå ubehag hos pasienten.

18

Etter istandgjøring kastes avfallet, se Avfallshåndtering. Overordnet prosedyre for HMR.. Søl av legemiddel skal fjernes umiddelbart med tørkepapir eller engangsklut med såpevann. Arbeidsflater ryddes og rengjøres med fuktig klut med såpevann eller fuktig microfiberklut, se Reinhald legemiddellager (medisinrom). For kassasjon av legemiddel, se Oppbevaring og vedlikehold av legemidler.

19

Enkelte legemiddel krever spesielle tiltak, se Istandgjøring av antimikrobielle middel (antibiotika) til pasient, Dokumentet er ikke gyldig (Ikke tilgjengelig) og Parenteral ernæring (PN) til pasient . Kalium til infusjon bør administreres på pumpe (5).
 

20

Etter blanke væsker og ved skylling av kateter brukes 5 ml NaCl 9 mg/ml på perifert venekateter, se Perifert venekateter (PVK) Innleggelse, stell og bruk (Ikke tilgjengelig), på sentrale venekateter brukes 20 ml (10 ml for barn) NaCl 9 mg/ml, se aktuelt kateter Håndtering av sentrale venekatetre.


Merking av istandgjort legemiddel

Istandgjort legemiddel merkes på originaletikett eller på etikett som klistres på beholder. Vær oppmerksom på at all merket legemiddelemballasje med legemiddelrester skal i gul hardplast dunk til forbrenning. Pasient-ID skal ikke i restavfall!

1

Pasient-ID (minimum fullt navn og fødselsdato)

2

Legemiddelets:

·         navn og virkestoff

·         styrke

·         dose

·         administrasjonsmåte (IV, intravenøst, IM, intramuskulært m.m.) og sentralt eller perifert ved IV administrering

3

Dato og klokkeslett for tilbereding

4

Signatur til sykepleier som har istandgjort

5

Klokkeslett for påbegynt infusjon


Unntak til merking av istandgjort legemiddel

1

Legemiddel til injeksjon:

·          dersom samme person trekker opp dosen like før bruk, får utført dobbeltkontroll, for deretter å gi legemiddelet umiddelbart uten en mellomlagrinssituasjon som for eksempel i tralle, på benk eller lignede. Det anbefales at legemiddelet merkes med administrasjonsmåte og virkestoff (ferdig utfylt klisterlapp)

2

Insulinpenner til den enkelte pasient merkes med pasient ID og anbruddsdato («anbrutt»)

 


Infusjonsvæsker (6)

Egnethet for tilsetning

Infusjonsvæsker

Godt egnet

Natriumklorid 9 mg/ml

Glukose 50 -100 mg/ml

Dårlig egnet

 

Ringer Acetat.

 

Plasmasustitutter (f.eks. Teraspan, Macrodex)

Karbolytt, Glucasel (kun ev. til elektrolyttkonsentrater)

Sterilt vann er kun egnet til utblanding av pulver til infusjons- eller injeksjonsvæsker

Uegnet/skal ikke brukes

 

Blod og blodprodukter (kun ev. Natriumkolorid 9 mg/ml)

Parenteral ernæring (f.eks. Numeta, SmofKabiven, kun ev. elektrolytt- og vitaminkonsentrat)

Aminosyre løsninger alene (f.eks. Glavamin, Vaminolac, kun ev. elektrolytt- og vitaminkonsentrat)

Fettemulsjoner alene (f.eks. Clinoleic, kun ev. elektrolytt- og vitaminkonsentrat)

Natrium hydrogenkarbonat (f.eks.Triobonat)

Intralipid

Mannitol


Infusjonssett (6)

Infusjonssett

Arbeidsoppgave

Vanlig infusjonssett med kammer er laget av PVC (DEHP-fri).

Enkelte legemidler må ha PVC frie infusjonssett for å opprettholde legemiddelkonsentrasjonen, se legemiddelets produktinformasjon.

Filtermembran. Partikler større enn angitt størrelse vil filtreres bort, vanligvis:

·         15 µm porestørrelse for væsker

·         150-250 µm porestørrelse for blod og blodprodukter

·         0,2 – 15 µm porestørrelse kan være aktuelt for:

o   nyfødte og spebarn

o   spesielle pasientgrupper som er svært syke, for eksempel pasienter med organskade eller behov for langvarig intravenøs behandling

o   enkelte legemiddel, se legemiddelets produktinformasjon (6)

Et fuktig filter er ikke bakterietett og kan forårsake at infusjonen stopper. Dersom filteret er blitt fuktig må infusjonssettet kasseres! (6, 7)

Lufteventil. Gravitasjonsfunksjon:

·         bruk infusjonssett uten lufting eller avstengt lufting for legemiddel i pose. Lufteventilen kan være åpen mens en kobler infusjonssettet til posen, fyller halve dråpekammeret og infusjonsslangen (6)

·         bruk infusjonssett med lufting til legemiddel i flaske. For å forebygge fukting av filter holdes lufteventilen stengt mens infusjonssettet kobles til flasken (8)

Meldeportal

Melding av uheldige hendelser og forbedringsforslag se MELDEPORTAL HMR (Ikke tilgjengelig).

Referanser

1.    FOR-2008-04-03-320 Forskrift om legemiddelhåndtering for virksomheter og helsepersonell som yter helsehjelp § 6-8

2.    IS-7/2015 Legemiddelhåndtering for virksomheter og helsepersonell som yter helsehjelp kapittel 4.8.- 4.9.

3.    Oslo universitetssykehus (OUS) e-håndboken. Dok-ID: 26943: Forlikelighet av infusjoner. Forlikelighetstabell.

4.    Oslo universitetssykehus (OUS) e-håndboken. Dok-ID 23402. Tilberedning og utdeling av legemidler til injeksjon og infusjon.

5.    Helsedirektoratet (2017) Læringsnotat fra Meldeordningen IS-0619. Administrasjon av kalium til infusjon

6.    St. Olavs hospital. EQS-ID 9249 Intravenøs injeksjon og infusjon av legemidler.

7.    Den norske legeforening. Legemiddelveileder. Bruk av filtre

8.    Felleskatalogen. Ringer-acetat Braun infusjonsvæske, oppløsning