Norovirus - mage/tarminfeksjon v. 2.7

Bakgrunn

Norovirus er en av de viktigste årsakene til utbrudd av virale mage-tarm-infeksjoner i industrialiserte land/helseinstitusjoner. Viruset opptrer som «smittsom omgangssyke» (farang) ute i samfunnet og forekommer mest i vinterhalvåret.
Utbrudd forekommer oftest i omgivelser hvor folk har tett kontakt som helseinstitusjoner, barnehager, hotell og cruiseskip.

Viruset kan leve lenge i miljøet. Desinfeksjonsmidlene Virkon 1 % og LifeClean har svært god effekt på noroviruset, mens desinfeksjonssprit 70% har usikker effekt.

Utbrudd

To eller flere tilfeller av oppkast og/eller diare hos pasienter/personell på samme sengepost.
Tidlig mistanke/diagnose og rask kontakt med smittevernpersonell nødvendig.

Smittemåter og smittsomhet

10-100 viruspartikler er nok til å starte infeksjon (svært smittsomt). Viruset spres via oppkast og diaré.

Kontaktsmitte:

  • Fra person til person via forurensede hender

 

Indirekte kontaktsmitte:

  • Via kontakt med brukt utstyr og forurensede overflater f.eks dørhåndtak, vannkraner, brytere, toalett, nattbord, seng og sengetøy.

 

Nærdråpesmitte:

  • Ved oppkast hvor det dannes aerosoler

 

Vehikkelsmitte

  • via forurensede matvarer eller drikkevann.

De syke er mest smittsomme mens de har oppkast og diaré, men de er også smittsomme i en kort periode før symptomstart og et par dager etter tilfrisking. Det er uklart hvor lenge immunitet etter gjennomgått infeksjon varer.

Varsling

Se Beredskapsplan ved epidemier og utbrudd av smittsomme sykdommer HMR (Ikke tilgjengelig)
Ved utbrudd med norovirus varsles ledere ved berørt sykehus via leder for lokal krisestab. Spesielt viktig at hovedkjøkken varsles.

Symptomer og forløp

Kort forløp med uvelfølelse, kvalme, brekninger, magesmerter, muskelverk, diaré og feber.

Varer vanligvis kun 1-2 døgn.

Diagnostikk

Avføringsprøve (tas med fecalswab) bør tas innen tre døgn etter sykdomsstart. Prøve fra oppkast bør som regel ikke tas og da kun etter konferering med mikrobiolog.

Ved mistanke om utbrudd bør det tas prøver fra 4-5 ulike personer. 

FecalSwab:

 

Behandling

Det finnes ingen spesifikk behandling mot norovirusinfeksjon, men man kan lindre symptomer og forebygge komplikasjoner. Det er viktig med god pleie og rikelig med drikke.

 

Håndhygiene

Norovirus er vist å være vanskelig å fjerne fra hendene, både med hånddesinfeksjon og med såpe og vann. Hansker er derfor et viktig smitteverntiltak, og skal alltid benyttes ved mistenkt eller påvist infeksjon. Dersom hansker er benyttet er trolig både hånddesinfeksjon og håndvask egnet som metode for håndhygiene ved både kjent og mistenkt smitte med nakne virus.

Isoleringsregime- dråpesmitte

Isoleringsrom: pasientene plasseres på enerom m/WC evt. kohort på flersengsrom m/WC.

Følgende pasienter skal isoleres:

·         Pasienter som har vært smitteeksponert isoleres i 48 timer etter eksponering.

·         Pasienter som har symptomer isoleres i 48 timer etter siste diaré /oppkast.

 

Bruk av beskyttelsesutstyr: frakk, hansker, munnbind dersom man er nærmere pasienten enn 2 meter. Vurder bruk av øyevern.

Ved mye søl på gulvet (oppkast/diaré), bruk evt. sko som kan vaskes i dekontaminator.

Smittetøy: Alt pasienttøy og sengetøy fra smitterom skal legges i gul sekk. Dobbellemballer i ny gul sekk før plassering på hentested for skittentøy.

Risikoavfall: Alt avfall fra smitterom behandles som smitteavfall.
Se Avfallshåndtering. Overordnet prosedyre for HMR. pkt 4.6.

Medpasienter som blir eksponert for smitte

Ved oppkast / diaré på flersengsrom flyttes pasient med symptom ut og isoleres. Toalett, servant og andre berøringspunkt flekkdesinfiseres. Gjenværende pasienter legges i karantene og isoleres i 48 timer. Etter 48 timer uten symptom «avisoleres» pasientene. De får ren seng og flytter ut av rommet mens det gjennomføres smittevask.

Terminal pasient, alvorlig syk pasient, immunsupprimert pasient som skal «skjermes» flyttes ut så raskt som mulig etter at det har oppstått symptomer hos medpasient (flersengsrom). Pasienten plasseres på enerom og isoleres i karantenetiden.

Innleggelse av nye pasienter

Mottakende lege må vurdere nøye om pasienter med symptomer på gastroenteritt må innlegges. Vær ekstra oppmerksom på evt gastroenteritt blant husstandsmedlemmer. Kreftpasienter og andre alvorlig syke pasienter, samt infeksjonsmottakelige pasienter legges helst inn ved sengeposter som ikke er rammet eller på ren side på den seksjonen som har utbrudd.

Utskrivning av pasienter

Pasienter som er eller kan være smitteførende skal IKKE overflyttes til andre seksjoner på sykehuset eller til andre helseinstitusjoner. Ferdigbehandlede pasienter kan sendes hjem så snart det er medisinsk forsvarlig.

Servering av mat og drikke ved utbrudd

  • All selvbetjening av mat og drikke i fellesrom / korridor skal opphøre.
  • All håndtering av mat og drikke utføres av personalet. Pleiepersonell som pleier syke pasienter skal ikke håndtere mat.
  • Bufféservering opphører, bruk brettservering /engangsservice.
  • Drikkeautomat skal ikke brukes.

Daglig renhold

Renhold utføres i henhold til prosedyre Isolering av infisert / kolonisert pasient.
Ved utbrudd på en sengepost er det viktig med ekstra fokus på renhold av f. eks dørhåndtak, toalett og andre felles kontaktpunkter. Søl av oppkast / diaré må umiddelbart flekkdesinfiseres.

Seksjonsleder må sikre at renholder og ekstern leverandør av renhold informeres om utbruddet og hvordan de skal forholde seg. Behov for ekstra renhold / desinfeksjon avtales mellom leder ved berørt seksjon og seksjon for renhold.

Undersøkelse/behandling ved andre seksjoner

Se Smittevern - Smitteførende pasient i poliklinikk, laboratorier og bildediagnostikk.

Tiltak overfor besøkende

Utbrudd/ stengning av sengepost: Merk dørene «Stengt for besøkende». Oppgi telefonnummer personalet kan nås eller bruk ringeklokke.
Pårørende anmodes til å holde kontakt via telefon. Unntak: Pårørende til kritisk syke pasienter/terminale pasienter og evt. andre spesielle situasjoner.
Pårørende/besøkende som selv er syke / har vært syke, eller har syke familiemedlemmer får ikke komme på besøk på sykehuset før 48 timer etter symptomfrihet. Unntak: Pårørende til kritisk syke / terminale pasienter og evt. andre spesielle situasjoner.

Tiltak overfor personell

·         Ansatte inkl. ekstravakter, studenter på sengepost med utbrudd bør så langt som mulig holde seg på sengeposten.

·         Under epidemiutbrudd bør man ikke ta ekstravakt ved andre sengeposter/ andre institusjoner.
Vurderes i samråd mellom seksjonsleder og smittevernpersonell.

·         Sykdom hos personell

o   Personell med symptom på gastroenteritt skal sendes hjem så raskt som mulig.

o   Personell skal holde seg hjemme i 48 timer etter siste symptom (oppkast/diaré).

o   Personell skal gå på jobb, så sant de selv ikke har symptomer, uavhengig av om andre i husstanden har symptomer (oppkast/diaré).

Opphør av isolasjon

  • Se Isolering av infisert / kolonisert pasient.
  • Pasientens privattøy må vaskes før bruk, evt. oppbevares i plastpose sammen med toalettsaker og andre private ting som ikke kan desinfiseres.
  • Plastposen med pasientens private ting skal tas med hjem, ikke åpnes når pasienten er” frisk igjen” (kan vedlikeholde smittespredningen).

 

Når seksjonen har kontroll over epidemiutbruddet vurderes behov for grundig vask/desinfeksjon av fellesrom, flater og berøringspunkt.