Legemiddelhåndtering, sykepleier - sentral opplæringsplan v. 2.6

Hensikt og omfang

Prosedyren skal sikre at sykepleier innfrir helseforetakets krav til kompetanse (kunnskap og ferdigheter) før tildeling av oppgaver innen legemiddelhåndtering.

Seksjonsleder (eventuelt avdelingssjef) skal før tildeling foreta en individuell vurdering av den enkeltes formelle og reelle kompetanse. Formell kompetanse vurderes med utgangspunkt i den enkeltes grunn- og videreutdanning, mens reell kompetanse vurderes med utgangspunkt i den enkeltes erfaring, opplæring og ferdigheter. Den enkeltes signering for gjennomført opplæringsplan og signering fra instruktør/supervisør for gjennomført opplæring og ferdighetskrav i Kompetanseportalen benyttes i seksjonsleders vurdering.

Ifølge IS-7/2015 Legemiddelhåndtering for virksomheter og helsepersonell som yter helsehjelp kapittel 4.4.4 og 4.4.5  forventes det at helsepersonell som har fått tildelt oppgaver innen legemiddelhåndteringsprosessen har faglig kompetanse og erfaring på følgende områder:

         Legemidlenes virkning og virkemåte

         Holdbarhet og oppbevaring

         Ulike legemiddelformer

         Byttbare legemidler

         Interaksjoner

         Bivirkninger

         Legemiddelregning

         Kunnskap om dosering

         Aseptisk arbeidsteknikk ved tilsetninger (basale smittevernsrutiner er en del av Smittevern – Regionalt opplæringsprogram i smittevern, se Regionalt opplæringsprogram i smittevern (ROPS) (Ikke tilgjengelig)

         Dokumentasjon

         Avvikshåndtering (avvikshåndtering er en del av EQS - sentral opplæringsplan, se EQS kvalitetssystem - Overordna opplæringsplan

Oppgaver som tildeles innen legemiddelhåndtering etter gjennomført opplæringsplan

Når seksjonsleder godkjenner gjennomført opplæringsplan blir sykepleier tildelt oppgaver innen tema og læringsmål i denne opplæringsplanen. Vær oppmerksom på at det for oppgaver som krever spesielle hensyn eller for oppgaver som har en identifisert risiko for feil kreves seksjonsspesifikke kompetansekrav. Både seksjonsleder og sykepleier har et ansvar for tilstrekkelig opplæring og kompetanse (kunnskap og ferdighet) før tildelingen av oppgaver.

Ansvar

Seksjonsleder: Opplæringsplanen kan brukes i sin helhet som oppsatt i tabell under når planen tas i bruk i kompetanseportalen. For noen seksjoner vil ikke alle kravene være like relevante hvis en skulle brukt planen i sin helhet, f.eks. er krav om Delta ikke relevant for seksjoner som ikke bruker systemet. De kravene som er merket i tabellen med blått er obligatorisk for sykepleiere som håndterer legemidler. De seksjoner som vurderer enkelte krav som ikke relevant i den helhetlige kompetanse-/opplæringsplanen, kan velge å lage egne kompetanseplaner i kompetanseportalen: utarbeid en egen kompetanseplan med de obligatoriske kravene, samt krav fra tabellen som anses relevant i egen seksjon.

Sykepleier som får tildelt oppgaver innen legemiddelhåndtering har ansvar for å utføre legemiddelhåndtering faglig forsvarlig og i henhold til prosedyrer på nivå-1 og nivå-2. Det innebærer blant annet:

         Innrette seg etter faglige kvalifikasjoner som innebærer at den enkelte er ansvarlig for å melde fra om manglende kompetanse og etterspørre nødvendig opplæring

         Gjennomføre og signere for gjennomført opplæringsplan i Kompetanseportalen

         Bistå seksjonsleder med opplæring og veiledning av helsepersonell og studenter

         Melde uheldige hendelser og forbedringsforslag i EQS

         Gi kommentar til dokumentansvarlig i EQS om feil, mangler eller forbedringsforslag

         Delta i kvalitetsutvikling og kontinuerlig forbedringsarbeid

 

Instruktør/supervisør en erfaren lege, sykepleier, vernepleier eller farmasøyt som får tildelt oppgaven av seksjonsleder (eventuelt avdelingssjef). Instruktør/supervisør har ansvar for å gjennomføre opplæring og være observatør i utførelse av ferdighetskrav med signering for gjennomføring i den enkeltes opplæringsplan i Kompetanseportalen. Når et krav er innfridd og klart for signering vil instruktør/supervisør få en e-post. I tillegg kan instruktør/supervisør bli tildelt oppgaven med å føre tilsyn med utføring av tildelte oppgaver til den enkelte (løpende kontroll) med tilbakemelding til seksjonsleder (eventuelt avdelingssjef) etter avtale.

Fremgangsmåte

 

Kompetansekrav

Det meste av relevant dokumentasjon kurs er tilgjengelig fra internett (rest via EQS intranett), mens klasseromskurs i intervjuteknikk, opplæring og ferdighetskrav må utføres i helseforetaket. For legemiddelhåndteringsporsessen på intranett, se her og Læringsportalen på internett ,se her. Ved pålogging til Læringsportalen via ID-porten (Min ID) vil gjennomføring av e-læringer lagres og linkes mot Kompetanseportalen. Det betyr at opplæringsplanen delvis kan utføres utenfor helseforetaket.

 

Når det gjelder prosedyrer som skal leses og forstås må en se opp mot læringsmål hva som skal leses og forstås i den enkelte prosedyre. «Hensikt og omfang», egen rolle under «Ansvar» og innledning under «Fremgangsmåte» bør leses. Gode rutiner for regodkjenning av kompetansekrav i det daglige er viktig for å være ajour hvert tredje år (1095 dager). 

 

Tidsforbruk

Varighet i minutter står anslagsvis per læringsmål.

         Legemiddelhåndtering, sykepleier – sentral opplæringsplan

Noen av opplæringskravene kan eller skal organiseres som klasseromskurs. Varighet ved første gjennomføring av hele planen er ca. 8 timer og 25 minutter, for andre gjennomføring er ca. 4 timer og 15 minutter.

         Blodtransfusjoner, sykepleier – sentral opplæringsplan

Tildeles sykepleiere i seksjoner som administrerer blodtransfusjoner årlig. Varighet ca. 1 time og 30 minutter.

 

Forklaring av tabell

         Deltema er kapittel i Kompetanseportalen

         Læringsmål beskrivelse av kompetansekrav

         Målgruppe er sykepleiere

         Læringsaktiviteter:

o   Relevant dokumentasjon er prosedyrer på nivå-1 eller ressurssider på internett

o   Kurs er e-læring, videoer eller klasseromskurs tilgjengelig i Læringsportalen

o   Instruktør/supervisør inneholder krav til signering for gjennomført opplæring og ferdighet

         Gyldighet viser antall dager kompetansekravet er innfridd (telles ned i Kompetanseportalen til kravet må gjennomføres på nytt) eller «Fullfør» dersom kompetansekravet kun skal gjennomføres en gang

         De kravene som er merket i tabellen med blått er obligatorisk for sykepleiere som håndterer legemidler. Se mer info under ansvar: seksjonsleder.

 

Deltema

Læringsmål

Målgruppe

Læringsaktivitet

Gyldighet

Kompetanse og kvalitet

Ansvar og ledelse 

Beskrivelse

Dokumentasjonen skal gi kunnskap om ansvar og ledelse i legemiddelhåndteringsprosessen i helseforetaket. For å sikre faglig forsvarlighet er det viktig at den enkelte kjenner sitt ansvar i prosessen. Varighet ca. 3 minutt.

 

For å innfri læringsmålet må du lese og forstå prosedyren.

 

 

Sykepleier

 

 

Relevant dokumentasjon

Legemiddelhandtering - ansvar og leiing  

                            

 

1095 dager

Sentral opplæringsplan

 

Beskrivelse

Tabellen i prosedyren trenger ikke leses da den er identisk med læringsaktivitetene i Kompetanseportalen.

Dokumentasjonen skal gi kunnskap om helseforetakets opplæringsplaner for egen rolle (leder, lege, sykepleier eller vernepleier). Seksjonsleder, eventuelt avdelingssjef, skal tildele opplæringsplan og foreta en individuell vurdering av den enkeltes formelle og reelle kompetanse med bakgrunn i utdannelse og gjennomført opplæringsplan før tildeling av oppgaver innen legemiddelhåndtering. Varighet ca. 3 minutter.

 

For å innfri læringsmålet må du lese og forstå prosedyren for din rolle.

 

Sykepleier

 

 

 

Relevant dokumentasjon

Legemiddelhåndtering, sykepleier - sentral opplæringsplan

 

 

1095 dager

Legemiddeltyveri

 

Beskrivelse

Dokumentasjonen skal gi kunnskap om hvordan en håndterer mistanker om legemiddeltyveri. Varighet ca. 3 minutt.

 

For å innfri læringsmålet må prosedyren leses og forstås.

 

Sykepleier

 

 

Relevant dokumentasjon

Legemiddeltjuveri 

             

 

1095 dager

Legemiddel-

håndteringsprosessen

 

Prosesskart

 

Beskrivelse

Dokumentasjonen skal gi kunnskap om prosesskartet med underliggende prosedyrer på nivå-1 som gjelder for hele helseforetaket. Varighet ca. 3 minutt.

 

For å innfri læringsmålet må du bli kjent med prosesskartet. Dette innebærer å kunne finne aktuelle prosedyrer og kunne gi kommentarer til prosedyrer ved feil, mangler eller forbedringsforslag ved å trykke på «Gi kommentar» i fanen over prosedyrene.

 

 

Sykepleier

 

 

 

Relevant dokumentasjon

Legemiddelhåndteringsprosessen   

 

1095 dager

Flervalgstest i legemiddelhåndtering

 

Flervalgstest i legemiddelhåndtering

 

Beskrivelse

Flervalgstest for å innfri nasjonale krav til dokumentert, individuell vurdering av den ansattes kompetanse før tildeling av oppgaver innen legemiddelhåndtering. Testen tar for seg ni områder innen legemiddelhåndtering: Ansvar, plikter og rettigheter, farmakologi, legemiddelformer, bruk av kurve, legemiddellager, istandgjøring, administrering og utdeling, kontrollrutiner og avvikshåndtering. Varighet ca. 10 minutter.

For å innfri læringsmålet må du fullføre testen.

 

Sykepleier

 

Test

Flervalgstest

 

1095 dager

Aseptisk arbeidsteknikk

 

 

Legemiddeltilberedning, e-læring

 

Beskrivelse

Tilberedning av infusjoner gjelder ikke for vernepleier. Kurset skal gi kunnskap om at tilberedning av legemidler i sykehus er et unntak fra kravet om tilvirkertillatelse. Unntaket gjelder enkel tilberedning av legemiddel som på grunn av kort holdbarhet, må gjøres bruksklar rett før bruk. Legemidler til injeksjon eller infusjon er sterile. God arbeidsteknikk, god håndhygiene, rene lokaler og bruk av sterilt utstyr vil redusere risikoen for mikrobiell kontaminasjon eller annen forurensning. Varighet ca. 15 minutter.

 

For å innfri læringsmålet må du fullføre kurset.

 

Sykepleier

 

 

Kurs

Legemiddeltilberedning i sykehus

 

 

1095 dager

 

Grunnleggende kunnskap

 

 

 

Farmakologi, e-læring

 

Beskrivelse

Kurset skal gi kunnskap om grunnleggende prinsipper innenfor farmakodynamikk, farmakokinetikk, bivirkninger og interaksjoner. Varighet ca. 30 minutter.

 

For å innfri læringsmålet må du fullføre kurset.

 

Sykepleier

 

 

Kurs

Farmakologiske prinsipper

 

1095 dager

Legemiddelformer

 

Beskrivelse

Dokumentasjonen skal gi kunnskap om ulike legemiddelformer, deres egenskaper og administrasjonsmåter. Varighet ca. 3 minutt.

 

For å innfri læringsmålet skal prosedyren leses og forstås.

 

Sykepleier

 

 

 

Relevant dokumentasjon

Legemiddelformer, egenskaper og administrering

 

1095 dager

Legemiddelsamstemmings-

prosessen

 

Introduksjon, video


Beskrivelse

Kurset skal gi kunnskap om hva legemiddelsamstemming er og hvordan metoden i samarbeid med pasienten skal sikre fullstendig informasjon om pasientens legemiddelbruk. Manglende legemiddelsamstemming er kjent som et betydelig pasientsikkerhetsproblem både lokalt, nasjonalt og internasjonalt. Varighet ca. 11 minutter.

 

For å innfri læringsmålet må du fullføre kurset.

 

 

Sykepleier

 

 

Kurs

Legemiddelsamstemming- video

 

 

Fullfør

Legemiddelsamstemming, e-læring


Beskrivelse

Kurset skal gi kunnskap om hvordan legemiddelsamstemming kan utføres på en god måte ved innleggelse og utskrivelse. For å bruke metoden må du kjenne til hvilke kilder en bør bruke og hvilke spørsmål det er lurt å stille pasienten. Varighet ca. 30 minutter.

 

For å innfri læringsmålet må du fullføre kurset.

 

Sykepleier

 

 

Kurs

Legemiddelsamstemming- e-læring

 

 

1095 dager

Innleggelse

 

Beskrivelse

Dokumentasjonen skal gi kunnskap om at legemiddelsamstemming skal sikre rett og fullstendig informasjon om pasientens legemiddelbruk ved innleggelse. Prosessen skal starte umiddelbart ved mottak og avsluttes senest etter 24 timer. Følgeskjema skal brukes for å dokumentere prosessen. Varighet ca. 3 minutt.

 

For å innfri læringsmålet må du lese og forstå prosedyrene.

 

 

Sykepleier

 

 

Relevant dokumentasjon

Legemiddelsamstemming - innleggelse

Legemiddelsamstemming - dagpasient

 

1095 dager

Intervjuteknikk, klasseromskurs

 

Beskrivelse

Kurset skal gi kunnskap om hvordan en gjennomfører legemiddelintervju med pasienter og pårørende. Klasseromskurset inneholder praktisk øvelse med veiledning av farmasøyt. Varighet ca. 60 minutter.

 

For å innfri læringsmålet må du fullføre kurset.

 

Sykepleier

 

 

Kurs

Legemiddelsamstemming- intervjuteknikk

 

 

Fullfør

Intern overflytning og utskrivning

 

Beskrivelse

Dokumentasjonen skal gi kunnskap om legemiddelsamstemming ved utskrivelse. Det er krav i legemiddelhåndteringsforskriften at § 5. til at «en oppdatert og samstemt liste over legemidler i bruk skal, i forståelse med pasienten, alltid følge pasienten ved skifte av omsorgsnivå». Manglende legemiddelsamstemming ved utskrivelse er kjent som et betydelig pasientsikkerhetsproblem både lokalt, nasjonalt og internasjonalt. Varighet ca. 3 minutt.

 

For å innfri læringsmålet må du lese og forstå prosedyren.

 

 

Sykepleier

 

 

Relevant dokumentasjon

Legemiddelsamstemming - utskrivelse 

 

 

1095 dager

Legemiddelsamstemming i egen seksjon, opplæring

 

Beskrivelse

Opplæringen skal gi kunnskap om rutiner for legemiddelsamstemming i egen seksjon/avdeling. Opplæringen gjelder for hele prosessen, fra innleggelse til utskrivelse med bruk av følgeskjema for dokumentasjon. Varighet ca. 15 minutt.

 

For å innfri læringsmålet må du gjennomføre opplæring og instruktør/supervisør må ha signert for utført opplæring.

 

Sykepleier

 

 

Instruktør/supervisør

Opplæring i rutiner i egen seksjon.

 

Fullfør

Kjernejournal

Kjernejournal, e-læring

 

Beskrivelse

Kurset skal gi kunnskap om Kjernejournal som er en elektronisk løsning som samler viktige helseopplysninger. Løsningen gir leger, sykepleiere og vernepleiere rask tilgang til viktig helseinformasjon med blant annet en komplett legemiddelhistorikk inkludert aktive e-resepter via DocuLive. Kjernejournal er en god kilde til legemiddelsamstemming ved innleggelse. Varighet ca. 20 minutter.

 

For å innfri læringsmålet må kurs og godkjenningsprøve fullføres.

 

 

Sykepleier

 

 

 

Kurs

Kjernejournal- e-læringskurs og godkjenningsprøve

 

 

Fullfør

Forskrivningsmodulen         

Introduksjon, e-læring

 

Beskrivelse

Kurset skal gi kunnskap om e-resept og hvordan e-resept brukes. Varighet ca. 5 minutter.

 

For å innfri læringsmålet må du fullføre kurset.

 

 

Sykepleier 

 

Kurs

e-resept Del 1 – Introduksjon til e-resept

 

 

Fullfør

Oppslagsverk

 

Felleskatalogen og Norsk legemiddelhåndbok, opplæring

 

Beskrivelse

Opplæring skal gi kunnskap om bruk av oppslagsverk som pakningsvedlegg, Felleskatalogen og Norsk legemiddelhåndbok. En skal kjenne til hvor en finner viktig informasjon om virkning, bivirkninger, interaksjoner, dosering og administrering før istandgjøring og administrering. Verktøyene identifikasjonssøk og instruksjonsfilmer i Felleskatalogen skal være kjent. Varighet ca. 15 minutt.

 

For å innfri læringsmålet må du kunne bruke oppslagsverk. Instruktør/supervisør må signere for opplæring.

 

 

Sykepleier

 

 

 

Instruktør/supervisør

Opplæring i bruk av Felleskatalogen og Norsk legemiddelhåndbok.

 

 

Fullfør

Ordinering av legemidler

 

Føring av kurve

 

Beskrivelse

Dokumentasjonen skal gi kunnskap om ordinering og kurveføring i helseforetaket. Kurve er grunnlaget for istandgjøring, utdeling og dokumentasjon av pasientens legemiddelbehandling og skal derfor føres entydig. Lege har ansvar for ordinering, dosejustering og seponering samt daglig vurdering av pasientens legemiddelbehandling i kurve. Sykepleiere og vernepleiere må forstå legens ordinering, kunne foreta bytte av byttbare legemiddel, gjøre utregninger, plukke frem riktig legemiddel til riktig pasient og merke legemidlet der det er påkrevd. Det skal signeres umiddelbart i kurve for hvert utdelt legemiddel inkludert blodtransfusjoner. Kurve og eventuelle hjelpekurver ajourføres og signeres av pasientansvarlig sykepleier eller vernepleier ved vaktslutt. Varighet ca. 3 minutt.

 

For å innfri læringsmålet må prosedyrene leses og forstås.

 

 

Sykepleier

 

Relevant dokumentasjon

Dokumentet er ikke gyldig (Ikke tilgjengelig)

Dokumentet er ikke gyldig (Ikke tilgjengelig)

 

1095 dager

Føring av kurve, opplæring

 

Beskrivelse

Opplæring skal gi kunnskap i føring av kurve og eventuelle hjelpekurver i bruk i seksjonen/avdeling. Varighet ca. 15 minutt.

 

For å innfri læringsmålet må du gjennomføre opplæring og instruktør/supervisør må ha signert for utført opplæring.

 

 

Sykepleier

 

 

Instruktør/supervisør

Opplæring i føring av kurve etter seksjonens behov.

 

Fullfør

Bytte av byttbare legemiddel

 

Byttelister

 

Beskrivelse

Dokumentasjonen skal gi kunnskap om hvorfor og hvordan en utfører bytte av byttbare legemidler. Bytte av byttbare legemidler sparer pasienter og samfunnet for milliarder kroner årlig. Lege har ansvar for å ordinere slik at bytte mellom byttbare legemidler begrenses ved å ordinere helseforetakets LIS-preparater (Legemiddelinnkjøpssamarbeid). Leger, sykepleier og vernepleier som istandgjør skal utføre bytte av byttbare legemidler dersom bytte ikke er reservert av lege for den enkelte pasient av medisinske årsaker. Varighet ca. 3 minutt.

 

For å innfri læringsmålet må du lese og forstå prosedyren, samt kunne bruke byttelistene til HMN-HF og SLV.

 

 

Sykepleier

 

 

Relevant dokumentasjon

Bytte mellom byttbare legemidler Bytteliste for legemidler HMN-HF

Byttelisten – Statens legemiddelverk (SLV)

 

1095 dager

Legemiddelregning                 

 

Legemiddelregning, e-læring

 

Beskrivelse

Kurset skal gi kunnskap om legemiddelregning som har en identifisert risiko for feil.

Varighet ca. 60 minutter inkludert testen.

 

For å innfri læringsmålet må du fullføre kurset med avsluttende kunnskapstest.

 

Sykepleier

 

 

Legemiddelregning

 

1095 dager

Antibiotika

Antibiotikabruk i sykehus

 

Læringsmålet er å øke sykepleiernes kunnskap om hvordan de kan bidra til riktigere antibiotikabruk.

 

For å innfri læringsmålet må e-læringskurset gjennomføres.

Tidsbruk 15 min.

 

 

  Antibiotika i helsetjenesten, kurs for sykepleiere

 

 Antibiotikabruk i sykehuset - sykepleiers rolle i arbeidet (Ikke tilgjengelig)

1825 dager

 

Egenkontroll og dobbeltkontroll

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Egenkontroll og dobbeltkontroll

 

Beskrivelse

Dokumentasjonen skal gi kunnskap om når og hvordan leger, sykepleiere og vernepleiere skal utføre egenkontroll og dobbeltkontroll. Dobbeltkontroll utføres i situasjoner som har en identifisert risiko for feil. Varighet ca. 3 minutt.

 

For å innfri læringsmålet må du lese og forstå prosedyren

 

Sykepleier

 

 

Relevant dokumentasjon

Dokumentet er ikke gyldig (Ikke tilgjengelig)   

 

1095 dager

Istandgjøring

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Istandgjøring av legemidler

 

Beskrivelse

Dokumentasjonen skal gi kunnskap om istandgjøring. Den som istandgjør legemidler må forstå legens ordinering, kunne foreta bytte av byttbart legemiddel, gjøre utregninger, istandgjøre riktig legemiddel til riktig pasient og merke istandgjort legemiddel der det er påkrevd. Kvaliteten på legemidlet skal opprettholdes og risikoen for at mennesker og miljø uønsket utsettes for virkestoff skal reduseres. Istandgjort legemiddel skal som hovedregel merkes. Varighet ca. 6 minutt.

 

For å innfri læringsmålet må du lese og forstå prosedyrene.

 

Sykepleier

 

 

Relevant dokumentasjon

Istandgjøring av legemidler for utdeling til pasient Oksygenbehandling og medikamentinhalasjon - hygieniske prinsipp (Ikke tilgjengelig)

Istandgjøring av antimikrobielle middel (antibiotika) til pasient  

 

1095 dager

Istandgjøring av injeksjoner og infusjoner

 

Beskrivelse

Tilberedning av infusjoner gjelder ikke for vernepleiere.

Dokumentasjonen skal gi kunnskap om istandgjøring av injeksjoner og infusjoner. Den som istandgjør må forstå legens ordinering, kunne foreta bytte av byttbart legemiddel, gjøre utregninger, istandgjøre riktig legemiddel til riktig pasient og merke istandgjort legemiddel der det er påkrevd. Kvaliteten på legemidlet skal opprettholdes og risikoen for at mennesker og miljø uønsket utsettes for virkestoff skal reduseres. Utstyr til bruk for istandgjøring skal være kjent og brukes etter anbefaling fra produsent. Istandgjort legemiddel skal merkes. Varighet ca. 6 minutt.

 

For å innfri læringsmålet må prosedyrene leses og forstås

 

 

Sykepleier

 

Relevant dokumentasjon

Istandgjøring - injeksjoner og infusjoner Istandgjøring av antimikrobielle middel (antibiotika) til pasient Parenteral ernæring (PN) til pasient  

 

1095 dager

 

Istandgjøring av infusjoner, opplæring og ferdighetskrav

 

Beskrivelse

Tilberedning av infusjoner har en identifisert risiko for feil. Ved tilberedning benyttes aseptisk teknikk og nødvendige sikkerhetstiltak for å opprettholde kvaliteten på legemidlet og redusere risikoen for at mennesker og miljø uønsket utsettes for virkestoff. Varighet ca. 30 minutt.

 

For å innfri læringsmålet må du gjennomføre opplæring og gjennomføre ferdighetskrav. Instruktør/supervisør må ha signert for utført opplæring og gjennomført ferdighetskrav.

 

Sykepleier

 

Instruktør/supervisør

Opplæring og ferdighetskrav i tilberedning av en infusjon.

 

 

1095 dager

Utdeling

 

 

Utdeling under innleggelse og bruk av pasientens private legemidler

 

Beskrivelse

Dokumentasjonen skal gi kunnskap om at utdeling er utdeling av ferdig istandgjort legemiddel eller administrering av legemiddel som pasienten ikke kan administrere selv, overvåking av legemiddelinntak og observasjon av eventuelle umiddelbare reaksjoner. Leger, sykepleier og vernepleier skal gjennomføre identifisering av pasient før utdeling, gi tilrettelagt informasjon om hvilke legemidler som deles ut til pasient opp mot kurve og tilrettelagt bistand/veiledning til rett administrasjonsmåte. Pasientens private legemidler kan unntaksvis brukes, helseforetaket har da ansvar for behandling og dokumentasjon av behandling. Varighet ca. 3 minutt.

 

For å innfri læringsmålet må du lese og forstå prosedyrene.

 

Sykepleier

 

 

Relevant dokumentasjon

Identifisering av pasientar Utdeling av legemiddel til inneliggande pasient og ved permisjon.

 

1095 dager

Tvang og makt

 

Beskrivelse

Dokumentasjonen skal gi kunnskap om at tvang og makt. Tiltak som pasienten motsetter seg, eller tiltak som er så inngripende at de uansett motstand må regnes som bruk av tvang eller makt. Andre tiltak må være forsøkt og vurdert som ikke tilstrekkelig før en bruker tvang og makt. Årsaken skal være nødvendig helsehjelp, hindre vesentlig helseskade, hindre at andre blir utsatt for vesentlig fare eller å forebygge og avgrense bruken av tvang. Varighet ca. 0 minutt.

 

For å innfri læringsmålet må du lese og forstå prosedyren.

 

Sykepleier

 

 

Relevant dokumentasjon

Kommer i 2020

 

1095 dager

Observasjon

 

 

Virkning, eventuelle reaksjoner, bivirkninger og interaksjoner

 

Beskrivelse

Dokumentasjonen skal gi kunnskap om observasjon og vurdering av pasientens tilstand før utdeling eller administrering av legemidler, samt observasjon av virkning, bivirkning og interaksjoner relatert til legemiddelbehandlingen. Herunder også tilbakemeldinger på eventuell manglende effekt, for eksempel manglende effekt av smertestillende behandling. Observasjoner som ikke er forventet skal rapporteres til behandlingsansvarlig lege og dokumenteres i pasientens journal. Leger har plikt til å melde dødelige og livstruende bivirkninger, bivirkninger som har gitt varige alvorlige følger, samt uventede eller nye bivirkninger ved bruk av legemidler. Ved mistanke om kvalitetssvikt på legemidler som benyttes i forbindelse med legemiddelhåndteringen skal helsepersonell også melde fra om dette. Varighet ca. 3 minutt.

 

For å innfri læringsmålet må du lese og forstå prosedyren.

 

Sykepleier

 

Relevant dokumentasjon

Observasjon av virkning, bivirkninger og interaksjoner av legemidler

 

1095 dager

Utlevering av legemidler

 

Rekvirering og utlevering av reseptlegemidler

 

Beskrivelse

Dokumentasjonen skal gi kunnskap om at lege kan for pasienter som har behov for det og ønsker det, «anmode» Sjukehusapoteket om utlevering av reseptlegemidler i egen seksjon/avdeling før utskriving (ekspederingsanmodning). Lege kan også «anmode» om at utleveringen gjennomføres av farmasøyt som tilbyr pasienten informasjon/demonstrasjon samtidig. Tilbudet gjelder sykehus som har lokalt Sykehusapotek med utlevering av reseptmedisin. Varighet ca. 3 minutt.

 

For å innfri læringsmålet må du lese og forstå prosedyrene.

 

Sykepleier

 

 

Relevant dokumentasjon

Rekvirering og utlevering av reseptlegemiddel (ekspederingsanmodning) til pasient ved utskriving (Ikke tilgjengelig)   

 

1095 dager

Utlevering ved utreise, permisjon eller avdød pasient

 

Beskrivelse

Dokumentasjonen skal gi kunnskap om at sykepleiere og vernepleiere skal sikre kontinuitet og oppfølging av pasientens legemiddelbehandling. Ved permisjon og utskrivelse når apotek ikke er åpent skal nødvendige legemidler sendes med pasienten. Legemidlene skal være merket, tillegg skal det gis muntlig tilrettelagt informasjon. Reseptbelagte legemidler tilhørende avdød pasient skal kasseres slik at ikke andre bruker legemidlene på en måte som kan føre til helseskade. Varighet ca. 3 minutt.

 

For å innfri læringsmålet må du lese og forstå prosedyrene.

 

Sykepleier

 

 

Relevant dokumentasjon

Utlevering av legemidler ved utreise, permisjon eller avdød pasient

 

1095 dager

Utlevering til ansatte og pårørende

 

Beskrivelse

Dokumentasjonen skal gi kunnskap om at seksjonens/avdelingens legemiddellager inneholder legemidler kun for behandling av pasienter. Utlevering til ansatte eller pårørende skal bare gjøres unntaksvis etter prosedyre. Varighet ca. 3 minutt.

 

 

For å innfri læringsmålet må du lese og forstå prosedyren.

 

Sykepleier

 

 

Relevant dokumentasjon

Utdeling av legemidler til ansatte eller pårørende 

 

1095 dager

Legemiddellager

 

Basisliste, bestilling og mottak

 

Beskrivelse

Dokumentasjonen skal gi kunnskap om basisliste og riktig bestilling og mottak til legemiddellager. Basisliste er legemidler som til enhver tid skal finnes i seksjonens/avdelingens legemiddellager, øvrige legemidler må bestilles. Mottak innebærer kontroll av leveranse opp mot ordreseddel. Varighet ca. 3 minutt.

 

For å innfri læringsmålet må du lese og forstå prosedyrene.

 

Sykepleier

 

 

Relevant dokumentasjon

Bestilling og lån av legemidler til legemiddellager (medisinrom) Mottak av legemidler til legemiddellager (medisinrom)

 

 

1095 dager

Oppbevaring, retur og kassasjon

 

Beskrivelse

Dokumentasjonen skal gi kunnskap om oppbevaring, retur og kassasjon av seksjonens legemiddellager og pasienters private legemidler. Temperatur i kjøleskap og legemiddellager skal dokumenteres. Varighet ca. 3 minutt.

For å innfri læringsmålet må du lese og forstå prosedyrene.
 

 

Sykepleier

 

 

Relevant dokumentasjon

Oppbevaring og vedlikehold av legemidler Oppbevaring av pasienters private legemiddel og handtering av beslag frå pasient.

  

 

1095 dager

Holdbarhet på legemidler

 

Beskrivelse

Dokumentasjonen skal gi kunnskap om holdbarhet (brukstid) for sterile og usterile legemiddel etter anbrudd. For forsvarlig håndtering skal du være kjent med begrepene anbrudd og brukstid, og kunne utføre kontroll av oppbevaringsbetingelser og holdbarhet før istandgjøring. Prosedyren bygger på standarder fra NSL. Varighet ca. 3 minutt.

 

For å innfri læringsmålet må du lese og forstå prosedyren.

 

Sykepleier

 

 

Relevant dokumentasjon

Holdbarhet (brukstid) for sterile og usterile legemiddel etter anbrudd  

 

1095 dager

Renhold

 

Beskrivelse

Dokumentasjonen skal gi kunnskap om renhold av legemiddellager for å hindre smittespredning mellom mennesker og til miljøet, samt kontaminasjon av legemidler. Det er viktig at den enkelte kjenner sitt ansvar i forhold til renhold. Varighet ca. 3 minutt.

 

For å innfri læringsmålet må du lese og forstå prosedyren.

 

 

Sykepleier

 

 

Relevant dokumentasjon

Reinhald legemiddellager (medisinrom)

 

 

1095 dager

Legemiddellager i egen seksjon, opplæring

 

Beskrivelse

Opplæringen skal gi kunnskap om seksjonens/avdelingens rutiner for lagerhold med renhold og dokumentasjon for utført temperaturkontroll. Varighet ca. 15 minutt.

 

For å innfri læringsmålet må du gjennomføre opplæring og instruktør/supervisør må ha signert for utført opplæring.

 

Sykepleier

 

 

Instruktør/supervisør

Opplæring i rutiner for lagerhold med renhold i egen seksjon med bruk av sjekkliste for temperaturkontroll.

 

 

Fullfør

Kontroll med A- og

B- preparat

 

Mottak, uttak og istandgjøring

 

Beskrivelse

Dokumentasjonen skal gi kunnskap om krav til regnskap ved mottak og uttak og dobbeltkontroll ved istandgjøring. Det skal umiddelbart føres mottak og uttak i regnskap over A- og B-preparater. Dobbeltkontroll ved istandgjøring skal gjennomføres med signering i pasientens kurve og på kvitteringsskjema ved retur til Sjukehusapoteket. Varighet ca. 3 minutt.

 

For å innfri læringsmålet må du lese og forstå prosedyrene.

 

Sykepleier

 

Relevant dokumentasjon

Kontroll med A- og B-preparat 

1095 dager

Føring av regnskap, opplæring i egen seksjon

Beskrivelse

Opplæring skal gi kunnskap om føring av regnskap over forbruk av A- og B-preparater. God regnskapspraksis kan forebygge svinn. Dersom en oppdager svinn har alle et ansvar for å oppklare svinnet så snart som mulig. På forespørsel skal et ajourført regnskap kunne fremlegges for myndighetene. Regnskap skal lagres i fem år. Varighet ca. 15 minutt.

 

For å innfri læringsmålet må du gjennomføre opplæring og instruktør/supervisør må ha signert for utført opplæring

Sykepleier

 

 

Instruktør/supervisør

Opplæring i føring av regnskap av A- og B-preparater.

Fullfør

Antidotberedskapslager og

akuttlager        

 

Antidotberedskapslager og akuttlager i egen seksjon, opplæring

 

Beskrivelse

Opplæringen skal gi kunnskap om seksjonens/avdelingens antidotberedskapslager og akuttlager (akuttskrin/akuttralle). Varighet ca. 15 minutt.

 

For å innfri læringsmålet må du gjennomføre opplæring og instruktør/supervisør må ha signert for utført opplæring.

 

Sykepleier

 

 

Instruktør/supervisør

Opplæring i seksjonens antidotberedskapslager og akuttlager (lokalisasjon og innhold).

 

 

 

1095 dager


 

 

Antidotberedskapslager i sykehuset

Beskrivelse

Dokumentasjonen skal gi kunnskap om antidot som er et stoff som reduserer eller opphever virkningen av et annet, vanligvis giftig, stoff i organismen (motgift). Hvert sykehus skal ha en oversikt over eget antidot-beredskapslager. Varighet ca. 3 minutt.

 

For å innfri læringsmålet må du lese og forstå prosedyrene, være kjent med antidotlager ved eget sykehus og Giftinformasjonen.

 

 

Sykepleier

 

 

Relevant dokumentasjon

Giftinformasjonen (helsenorge.no)

 

 

 

1095 dager

Delta

 

Introduksjon, e-læring

 

Beskrivelse

 

Kurset skal gi sykehusansatte nyttig og effektiv opplæring i bruk av lagerstyrings- og logistikksystemet Delta.

 

Gjennom kurset skal ansatte få kunnskap og ferdigheter til å holde oversikt over legemiddelbeholdningen på sin avdeling. De skal forstå sammenhengen mellom sin egen bruk av systemet, avdelingens lagerhold og oversikten på sykehuset.

 

Målet er at økt kunnskap, mestring og forståelse skal føre til mer korrekt bruk av Delta og bedre oversikt for alle i logistikkjeden. Riktig bruk av Delta er viktig for å sikre at sykehusavdelingene til enhver tid har tilgang til de legemidlene de har bruk for.

 

Kurset skiller mellom avdelinger med og uten egen lagerstyring. Avdelinger uten egen lagerstyring bruker Delta kun til bestilling og varemottak, og har ikke tilgang til funksjonene uttak og lagertelling. Dette gjelder enkelte avdelinger i HMR og HNT. Ta rede på om du jobber på en slik avdeling før du starter kurset.

 

Kurset tar 35 min.

 

 

Sykepleier

 

 

Kurs

Innføring i Delta

 

Fullfør 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deltema

Læringsmål

Målgruppe

Læringsaktivitet

Gyldighet

Blodtransfusjoner         

 

Bestilling, administrering og rapportering

Beskrivelse

Dokumentasjonen skal gi kunnskap om bestilling, administrering og rapportering av blodtransfusjoner der pasientsikkerheten ivaretas. Varighet ca. 6 minutt.

 

For å innfri læringsmålet må du lese og forstå prosedyrene.

Sykepleier

Relevant dokumentasjon

Blodtransfusjoner - bestilling og transfusjon av blodkomponenter (Ikke tilgjengelig)

InterInfo - bestilling og rapportering av blodkomponenter (Ikke tilgjengelig)

 

1095 dager

Blodtransfusjoner, e-læring

Beskrivelse

Kurset skal gi grunnleggende kunnskaper om de viktigste blodtyper og kontrollrutiner før en transfusjon. Det gir også en oversikt over de ulike blodproduktene og hvordan man skal anvende disse. Til slutt vil du lære om hvilke reaksjoner som kan oppstå ved en blodtransfusjon og om hvordan disse kan håndteres. Varighet ca. 40 minutter.

 

For å innfri læringsmålet må du fullføre kurset med avsluttende kunnskapstest.

 

Sykepleier

Kurs

Transfusjon av blodprodukter i sykehus

 

730 dager

Blodtransfusjoner, opplæring og ferdighetskrav

Beskrivelse

Opplæring og ferdighetskrav skal gi kunnskap til å lese ordinerte blodenheter, bestille, administrere, dokumenter og rapportere blodtransfusjoner der pasientsikkerheten ivaretas i hele prosessen. Seksjonens rutiner for oppbevaring av blodenheter etter endt transfusjon skal være kjent. Varighet ca. 45 minutt.

 

For å innfri læringsmålet må du gjennomføre opplæring og gjennomføre ferdighetskrav. Instruktør/supervisør må ha signert for utført opplæring og ferdighetskrav.

Koordinator ved blodbankene i Klinikk for diagnostikk kan kontaktes ved spørsmål/avklaringer angående opplæring. Mrk blodbanken deltek ikke i den praktiske opplæringen.

Sykepleier

Instruktør/supervisør

Opplæring og ferdighetskrav i administrering av en blodtransfusjon fra bestilling til rapportering.

1095 dager

 

Seksjonsspesifikke kompetansekrav

Seksjonsspesifikke kompetansekrav gjelder kun for egen seksjon. Det stilles seksjonsspesifikke kompetansekrav for oppgaver som krever spesielle hensyn eller for oppgaver som har en identifisert risiko for feil. Før utarbeidelse av prosedyrer på nivå-2 er det anbefalt å gjennomføre en risikovurdering, for unntak fra dobbeltkontroll skal det gjennomføres en risikovurdering.

Seksjonsspesifikke kompetansekrav kan for eksempel være:

Kurs som er tilpasset seksjonen eller er tilgjengelige i Læringsportalen for eksempel:

         E-læringskurs legemiddelhåndtering til barn

         Legemiddelhåndtering

         Antikoagulasjonsmidler – sikker bruk

 

Relevant dokumentasjon for eksempel:

         Nivå 1-prosedyrer som for eksempel

o    Dokumentet er ikke gyldig (Ikke tilgjengelig)

o    Blodtynnande legemiddel ved elektive kirurgiske inngrep (Ikke tilgjengelig)

         Nivå 2-prosedyrer

Instruktør/supervisør for eksempel:

         Opplæring i håndtering av cytostatika i seksjonen

Relatert

 

Mal - sentral opplæringsplan (Ikke tilgjengelig)

MELDEPORTAL HMR (Ikke tilgjengelig)

Transfusjon av blodkomponenter utenfor sykehus

Referanser

 

FOR-2016-10-28-1250 Forskrift om ledelse og kvalitetsforbedring i helse- og omsorgstjenesten

FOR-2008-04-03-320 Forskrift om legemiddelhåndtering for virksomheter og helsepersonell som yter helsehjelp § 4

IS-7/2015 Legemiddelhåndtering for virksomheter og helsepersonell som yter helsehjelp kapittel 4.4.4 og 4.4.5

LOV-1999-07-02-64 Lov om helsepersonell m.v. § 4 og 5

LOV-1999-07-02-61 Lov om spesialisthelsetjenesten m.m. § 2, 3 og 6